Підтримка +38 067 362-05-42
Приєднатися
Юридичний дайджест

НРАУ підготувала Юридичний дайджест про такі зміни у чинному законодавтсві станом на 8 серпня 2022 року:

1. 19 липня 2022 року набув чинності Закон України №2352 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», яким зокрема:
- Скасовано збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками. Таким працівникам залишено лише гарантію збереження місця роботи і посади, проте роботодавці вправі не виплачувати таким працівникам заробітну плату за час несення військової служби.
- Закон передбачає можливість обміну інформацією з працівниками в електронній формі, включаючи ознайомлення з наказами та повідомленнями роботодавця.
- Змінено статтю 29 КЗпП щодо обсягу інформації, яку роботодавець повинен надати працівникові перед початком роботи.
- Передбачено нову підставу припинення трудового договору з ініціативи роботодавця: неможливість забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв'язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.
- Щодо повідомлення про зміну умов оплати праці Закон передбачає, що на період воєнного стану положення ст. 103 КЗпП не застосовуються, введення нових умов оплати праці можливе одразу ж після відповідного повідомлення.
- Закон вносить зміни до закону, що стосуються заходів контролю Держпраці. А саме, Держпраці можуть проводити заходи контролю з питань дотримання Закону, а також з питань виявлення неоформлених трудових відносин та законності припинення трудових договорів. Позапланові перевірки можуть проводитися, у тому числі, за зверненням Київської міської військової адміністрації або обласної військової адміністрації.
2. 11 липня 2022 року набрала чинності редакція Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", статтею 13 якого передбачено наступні види заборон куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства.
У місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знаку про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!".
3. Постановою Кабінету Міністрів від 24 червня 2022 року № 719 скасовано заборону на вчинення окремих нотаріальних дій від імені фізичної особи на підставі довіреності.
Ці нотаріальні дії від імені фізичної особи на підставі довіреності вчиняються за таких умов:
- якщо з дня видачі нотаріусом довіреності до дня укладення (підписання) відповідного договору (акта) не сплинуло 1 місяця (двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави);
- якщо з дня посвідчення довіреності до дня укладення (підписання) відповідного договору (акта) сплинуло більше одного місяця (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), за умови отримання нотаріусом заяви довірителя про підтвердження дії довіреності, справжність підпису на якій засвідчено нотаріусом (не раніше ніж за сім календарних днів), консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави (не раніше ніж за один місяць) до дня укладення (підписання) відповідного договору (акта);
- якщо така довіреність посвідчена нотаріусом без використання спеціальних бланків нотаріальних документів - також за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей з внесенням до нього відомостей про наявність повноважень, необхідних представникові для укладення (підписання) відповідного договору (акта).
4. 18 липня 2022 року Верховною Радою прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом» (Закон про фріланс). Наразі очікується підписання цього Закону Президентом.
Закон доповнює Кодекс законів про працю України статтею 21-1, в якій передбачається запровадження нового виду трудового договору, а саме, договору з нефіксованим робочим часом. Основна особливість такого договору - у ньому немає конкретної тривалості робочого часу, оскільки така тривалість визначається залежно від обсягу роботи, що буде надаватися. 
Заборонено роботодавцям зловживати таким гнучким видом оформлення трудових відносин. А саме, у одного роботодавця договорів про фріланс може бути не більше 10% від загальної кількості трудових договорів, а якщо загальна кількість найманих працівників менша 10 - дозволено мати лише 1 договір з фрілансером.
Трудові договори з фрілансерами обов'язково укладаються у письмовій формі на основі примірної форми, яка буде затверджена згодом.
Закон окремо визначає, що базові години фрілансера не можуть становити понад 40 годин на тиждень, а базові дні - не більше 6 днів на тиждень. Оплата праці для фрілансерів буде здійснюватися пропорційно до кількості відпрацьованого часу або ж виконаної роботи. Однак, фрілансер повинен відпрацювати хоча б 32 години на місяць. Якщо ж фрілансер відпрацював менше часу, або ж роботи не було взагалі, він все одно отримає оплату за вказані 32 години.

Хто може бути учасником НРАУ

  • Ваш бізнес пов'язаний з індустрією гостинності України
  • Ви готові розвиватися у колаборації з нами для підвищення ефективності свого бізнесу та розвитку ресторанної індустрії
  • Ви розділяєте наші цінності та ідеї та готові активно працювати для їх реалізації
Рестораторам Партнерам Асоціаціям