Підтримка +38 067 362-05-42
Приєднатися
Юридичний дайджест

НРАУ підготувала Юридичний дайджест про деякі зміни у чинному законодавстві станом на 5 жовтня 2022 року:

З 1 жовтня – новий розмір мінімальної зарплати: 6700 грн
Законом про Держбюджет на 2022 рік з 1 жовтня розмір мінімальної зарплати збільшиться та становитиме 6700 гривень.
З 1 жовтня розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за 6700 гривень.
Мінімальний страховий внесок з ЄСВ за основного працівника, який не є особою з інвалідністю, з жовтня складатиме 1474 гривень.
З 26 вересня набрали чинності зміни до Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»
Законом України № 2255-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» передбачено внесення змін до Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». 
Зокрема, змінено порядок ведення та підписання протоколу загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю.
Відповідно до частини четвертої статті 33 Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»:
- на загальних зборах учасників ведеться протокол, у якому фіксуються перебіг загальних зборів учасників та прийняті рішення;
- протокол підписує голова загальних зборів учасників або інша уповноважена зборами особа з числа учасників товариства або їх представників, якщо інше не передбачено статутом товариства;
- протокол, що містить відомості про рішення про зміну керівника товариства, у разі якщо для прийняття такого рішення достатньо голосів не більше 10 осіб, підписується учасниками (їх представниками), які голосували за таке рішення та кількості голосів яких достатньо для прийняття рішення, якщо інше не передбачено статутом товариства;
- кожен учасник товариства, який взяв участь у загальних зборах учасників, може підписати протокол.
Опубліковано Закон, який спростить порядок подання інформації про кінцевих бенефіціарів
29 вересня в газеті "Голос України" опубліковано Закон № 2571-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб". Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування, крім абзацу другого підпункту 3 пункту 7 розділу I цього Закону.
Вказаний Закон передбачає можливість електронного подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників юридичних осіб до ЄДР. Визначено можливість замість нотаріально засвідчених копій подавати документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом особи, уповноваженої на подання документів для державної реєстрації.
Закон також автоматизує проведення перевірки відомостей з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.
У разі подання відомостей про особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, в електронній формі перевірка відомостей, зазначених стосовно такої особи, здійснюється державним реєстратором, а також автоматично засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг з використанням відомостей з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, Єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України щодо розшуку осіб, зниклих безвісти, та викрадених (втрачених) документів за зверненнями громадян.
Набув чинності Закон, яким повернуто оподаткування палива акцизним податком 
30 вересня введено в дію Закон України № 2618-IX «Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану».
Вказаним Законом повертається оподаткування акцизним податком у розмірі:
- бензин 100€/ 1000 літрів;
- дизель 100€/ 1000 літрів;
- біопаливо 100€/ 1000 літрів;
- газ 52 €/ 1000 літрів.
Нульова ставка акцизу зберігається для закупівлі палива для потреб Міноборони на період воєнного та надзвичайного стану.

Хто може бути учасником НРАУ

  • Ваш бізнес пов'язаний з індустрією гостинності України
  • Ви готові розвиватися у колаборації з нами для підвищення ефективності свого бізнесу та розвитку ресторанної індустрії
  • Ви розділяєте наші цінності та ідеї та готові активно працювати для їх реалізації
Рестораторам Партнерам Асоціаціям