Підтримка +38 067 362-05-42
Приєднатися
Юридичні роз'яснення

Які права ресторатора під час моніторингу Держпродспоживслужби? Чи має право ресторан відмовитися брати участь в "моніторингу"? Яка відповідальність за це?

КОРОТКА ВІДПОВІДЬ
Якщо представники Держпродспоживслужби приходять з «моніторинговим заходом», «рейдом» і не мають документів на проведення позапланової перевірки (наказ, направлення/посвідчення на проведення заходу), спілкування може закінчитись на порозі Вашого ресторану. У Вас в цьому випадку є підстави не допускати перевіряючих.
ДЕТАЛІ: 
Загальні рекомендації щодо підготовки до будь-яких позапланових заходів контролю:
- Визначити заздалегідь одного старшого працівника, який відповідальний за спілкування з представниками контролюючих органів (директор, адміністратор, тощо) та забезпечити його підготовку;
- Роз’яснити усьому персоналу зміст ст. 63 Конституції України – право не надавати будь-які свідчення, пояснення, право відмовитися від написання будь-яких пояснень;
- Визначити місце, де можливе спілкування з представниками контролюючих органів у вашому закладі (загальний зал, адміністративне / допоміжне приміщення) і проводити спілкування там;
- Провести загальний аудит дотримання вимог законодавства (санітарних норм, норм про захист прав споживачів (відповідність меню/куточок споживача), працевлаштування), визначити ризики та способи їх мінімізації. 
Перевірка на порозі – перші дії:
1. Встановити, хто прийшов.
Працівники усіх контролюючих органів повинні мати при собі службове посвідчення, за яким можна ідентифікувати осіб, які до Вас прийшли. Занотуйте інформацію про кожного з перевіряючих.
Чому це важливо?
Спеціальним правом безперешкодного доступу без попередження до потужностей під час їх роботи користуються виключно інспектори Держпродспоживслужби. Іншим особам може бути відмовлено в допуску. Але! Таке право може бути реалізоване лише під час здійснення заходів державного контролю (про них нижче).
2. Дізнатись, чому прийшли.
Державні органи можуть навідатись із:
- Заходом контролю. При цьому, видів таких заходів є декілька. Кожен з видів має встановлену процедуру та документальну підставу проведення. Наприклад, Держпродспоживслужба здійснює заходи контролю у формі аудиту, інспектування, передзабійного та післязабійного огляду, відбору зразків, лабораторного дослідження (випробування), документальної перевірки, перевірки відповідності, фізичної перевірки.
- Інформаційним/превентивним/моніторинговим заходом. Участь суб’єкта господарювання в таких заходах переважно добровільна.
3. Перевірити, чи наявні документи, які дають підстави проводити саме такий захід.
Постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» заборонено проводити планові та позапланові заходи, крім випадків загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України.
Які є підстави для позапланових перевірок в період воєнного стану?
Мінагрополітики як профільний орган затвердив наступний перелік підстав позапланових перевірок на період воєнного стану:
1. Подання суб’єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням.
2. Звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).
3. Доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.
Відповідно, якщо прийшли із заходом контролю, у інспекторів має бути посвідчення (направлення) на проведення заходу. Підстава заходу має відповідати вказаному переліку. 
Що таке моніторинг?
Державний моніторинг – здійснення в межах заходів державного контролю послідовних спостережень та/або вимірювань відповідно до плану державного моніторингу з наступним їх аналізом та узагальненням з метою отримання загального уявлення про стан справ щодо дотримання законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин.
Визначення поняття, наведене в законі, дає підстави вважати, що моніторинг проводиться лише в межах іншого передбаченого законом заходу контролю. Відповідно, самі по собі «моніторингові візити» не дають права вимагати надання будь-яких пояснень, документів.
Якщо представники Держпродспоживслужби проходять з «моніторинговим заходом», «рейдом», що не відповідає заходу контролю (тобто, не має документальних підстав), спілкування може закінчитись на порозі Вашого ресторану у Вас в цьому випадку є підстави не допускати перевіряючих. 
Яка відповідальність за недопуск до заходу контролю?
Санкцією статті 188-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю за цінами, щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування цін або створення перешкод для виконання покладених на них обов`язків, тягне накладення адміністративного стягнення у виді штрафу від 510 до 850 грн.
П.17 ч.1 ст.65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» запроваджена міра юридичної відповідальності за відмову в допуску до здійснення державного контролю або інше перешкоджання законній діяльності для юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат (67 000 грн), на фізичних осіб - підприємців - у розмірі семи мінімальних заробітних плат (46 900 грн).

Хто може бути учасником НРАУ

  • Ваш бізнес пов'язаний з індустрією гостинності України
  • Ви готові розвиватися у колаборації з нами для підвищення ефективності свого бізнесу та розвитку ресторанної індустрії
  • Ви розділяєте наші цінності та ідеї та готові активно працювати для їх реалізації
Рестораторам Партнерам Асоціаціям