Підтримка +38 067 362-05-42
Приєднатися
Юридичний дайджест

НРАУ підготувала Юридичний дайджест про такі зміни у чинному законодавстві станом на 24 жовтня 2022 року:

1. Прийнято законопроект, який надає можливість суб’єктам господарювання замінити перевірки з пожежної безпеки на страхування цивільної відповідальності.

6 жовтня 2022 року Парламентом прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності» (законопроект 3361).

Вказаний закон запроваджує страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання у сферах цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки із середнім та незначним ступенем ризику. При цьому, мінімум на час дії такого договору страхування, суб’єкт господарювання звільняється від планових перевірок центральним органом виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки (за умови надання такому органу договору про страхування цивільної відповідальності).

Мінімальний розмір страхової суми за договором страхування відповідальності визначається з урахуванням акта оцінки території та/або об’єкта нерухомості на відповідність вимогам техногенної та пожежної безпеки (аудиту техногенної та пожежної безпеки) та складає для суб’єктів господарювання, інших юридичних осіб:

- із середнім ступенем ризику – не менше ніж 3000 мінімальних заробітних плат, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, що діє на день укладання договору страхування відповідальності;

- із незначним ступенем ризику – не менше ніж 2000 мінімальних заробітних плат, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, що діє на день укладання договору страхування відповідальності.

Строк дії договору страхування цивільної відповідальності – не менше ніж 2 роки.

2. Набув чинності Закон щодо захисту прав інвесторів будівництва

10 жовтня 2022 року набув чинності Закон № 2518-IX "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому".

Вказаний закон вносить істотні зміни у правове регулювання ринку первинної нерухомості, зокрема:

- змінюються існуючі механізми залучення коштів від інвесторів (виключно на підставі нотаріально посвідчених договорів);

- запроваджується державна реєстрація спеціальних майнових прав на майбутні об’єкти нерухомості в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

- посилюється контроль з боку інвесторів за будівництвом шляхом отримання розширеної інформації про об'єкт будівництва, хід будівництва, строки будівництва;

- встановлюється зобов'язання забудовника погоджувати з інвесторами певні зміни до проектної документації.

3. Кабмін визначив процедуру припинення трудового договору в разі смерті роботодавця-фізособи

Уряд затвердив Порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця-фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісти зниклою чи про оголошення її померлою. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні 14 жовтня 2022 року.

Новим порядком визначається детальна процедура та алгоритм дій працівника, який бажає припинити трудовий договір за таких обставин. Також встановлюються обов’язки та повноваження центрів зайнятості у разі подання працівником заяви про припинення трудового договору, а також регламентуються особливості взаємодії з центром зайнятості, Пенсійним фондом та Державною податковою службою.

Щоб розірвати трудовий договір, працівник має подати в найближчий центр зайнятості документи, визначені Порядком.

Після цього центр зайнятості повідомляє про припинення дії трудового договору Пенсійному фонду України та Державній податковій службі. Датою припинення трудового договору вважається день подання заяви.

Протягом трьох робочих днів ПФУ має внести цю інформацію до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. А центр зайнятості на прохання працівника може додати запис до трудової книжки про припинення трудового договору.

Хто може бути учасником НРАУ

  • Ваш бізнес пов'язаний з індустрією гостинності України
  • Ви готові розвиватися у колаборації з нами для підвищення ефективності свого бізнесу та розвитку ресторанної індустрії
  • Ви розділяєте наші цінності та ідеї та готові активно працювати для їх реалізації
Рестораторам Партнерам Асоціаціям